Selecteer een pagina


“Ik zie mijzelf niet als hoogbegaafd”

Dit hoor ik mensen heel vaak zeggen.
Vervolgens noemen ze een rijtje kenmerken en eigenschappen op die heel duidelijk bij hoogbegaafdheid horen en sluiten af met ‘maar dat zie ik niet als hoogbegaafd’ of iets in die trant.
Waar komt dit door? Waarom zien zoveel mensen zichzelf niet als hoogbegaafd of durven ze het niet te benoemen?

Klassieke vooroordelen over hoogbegaafdheid

Wanneer ik in gesprek ben met mensen die duidelijk hoogbegaafd zijn, maar zichzelf niet zo zien of durven noemen, merk ik dat de klassieke vooroordelen over hoogbegaafdheid net zo goed leven onder de hoogbegaafden zelf!
‘Ja maar ik heb maar de MAVO gedaan.’
‘Ja maar ik weet niks van politiek of dat soort zaken.’
‘Ja maar ik voel me ook best wel vaak dom.’
‘Ja ik weet dat intelligenter ben dan gemiddeld, maar zooo intelligent ben ik ook weer niet hoor.’
‘Ja maar … ‘

Voelen dat je hoogbegaafd bent

Na alle literatuur die we hebben gelezen over hoogbegaafd zijn, wéten we heel goed dat iedere hoogbegaafde anders is en dat de vooroordelen die er zijn niet kloppen. Dat veel hoogbegaafden zichzelf ook vaak dom voelen, drop-outs kunnen zijn geweest op school en een baan volhouden moeilijk vinden waardoor hun CV ellenlang is inmiddels of dat ze juist voor zichzelf zijn begonnen of thuiszitten.
Het ook vóelen is een ander verhaal!

Een nieuwe stap in je proces

Dat voelen is tijdens groepsactiviteiten met andere hoogbegaafden heel duidelijk aanwezig.
Ik zie mensen vaak letterlijk ‘opgelucht ademhalen’ wanneer ze vóelen dat ze op de juiste plek zijn. Ze voelen dat ze zichzelf kunnen zijn. Dat ze dezelfde taal spreken.
Nou en daar hadden ze nu zo tegenop gezien; zal ik wel echt? Wat nou als ik niet?
Opgelucht halen ze adem als ze vóelen dat ze toch echt wel hoogbegaafd zijn en tussen de andere deelnemers passen. Ze voelen zich thuis en dat is het begin van een nieuwe stap in hun proces. Een belangrijke stap, waarna nog heel veel (h)erkenning zal volgen.
Tijdens een volgende activiteit of door middel van een vriendschap die zich opbouwt na die ene fijne klik met een andere deelnemer.
Eindelijk durven zij hun hoogbegaafdheid uit te spreken; al was het maar onder ontwikkelingsgelijken 😉