Selecteer een pagina
Ervaringen Begaafd in Balans

Ervaringen Coaching Begaafd in Balans

Door een aantal ontwikkelingen in mijn leven moest ik op zoek naar verandering, naar meer overeenstemming tussen denken en voelen.
Maar een nieuwe balans kun je niet even op Google vinden, een coach wel.
Na een korte zoektocht kwam ik uit bij Outdoor LifeCoach Jolanda van Begaafd in Balans, juist vanwege kennis en ervaring met andersdenkenden.
Jolanda reflecteert via metaforen in de natuur, gebruikmakend van de aanwezige omgevingsfactoren en door de juiste vragen te stellen en door te vragen, zodat je daarna jezelf gaat herontdekken om zo verder te groeien.
Door het gericht ‘aanzetten’ van het voelen ben ik meer bewust en intens naar mijn gevoel gaan luisteren; voor mij als ‘hoofdpersoon’ een openbaring. Precies wat ik nodig had.
Een ander levenspad of perspectief uit de natuur als wegbereider voor je eigen ontwikkeling. De vele mooie locaties in het centrale noorden helpen daarbij.
Arnold Vos - van Dijk

Niehove

Vandaag had ik mijn eerste coaching gesprek bij ‘Begaafd in Balans’. Enige zenuwachtig liep ik naar het begin van het bos. Maar Jolanda wist mijn zenuwen al snel im te zetten in enthousiasme. Eerst een oefening om te gronden. Ik zat bij aankomst erg in mijn hoofd dus dit was enorm prettig. Daarna liepen we verder en deden we verschillende oefeningen. De ervaring zelf is lastig te onschrijven. Wel kan ik zeggen dat het prachtig en emotioneel was. Dingen waren ik al jaren tegenaan loop konden we in een paar minuten aankijken en verwerken, zo bijzonder. Ik zal hier mijn hele leven profijt van hebben en ben Jolanda daar zeer dankbaar voor. Een echte aanrader.

Elisa Spanninga

Leeuwarden

Ik kwam met Jolanda in contact vlak nadat ik had ontdekt hoogbegaafd te zijn. 
Ik realiseerde me dat het feit er lag, maar had ontzettend veel moeite om het te accepteren en zelfs uit te spreken. 
Daarom ging ik op zoek naar iemand die me in dat stukje kon begeleiden. Ik googelde en vond Jolanda haar website. 
Haar tone of voice en het gevoel dat de website op me overbracht was voor mij voldoende om eens contact te leggen. 
Ook dit eerste contact verliep prettig en soepeltjes, dus maakten we een afspraak. 
Tijdens een heerlijk wandeling in een mooie omgeving wisselden we al erg veel uit en voelde ik me erg op mijn gemak.
Er was een hoop herkenning en ze gaf me concrete tips en handvatten. 
 
Wat ik heel prettig vind in haar coaching is de manier waarop ze de omgeving betrekt. Tijdens het wandelen bespraken we wat mijn aandacht trok en waarom. Op deze manier konden we de link leggen naar thema’s die er voor me speelden. Dus niet alleen hadden we een goed gesprek, maar ik leerde ook dichter bij mijn eigen gevoel te komen en meer vanuit gevoel te reageren in plaats van uit mijn hoofd. Ik leerde om ook eens “stil” te zijn en te observeren wat ik voel.
Ik kijk er op terug als bijzonder waardevol. Nog steeds zal ik een afspraak maken met Jolanda als er weer nieuwe thema’s op mijn pad komen waar ik wel wat hulp bij kan gebruiken!
Grietje Bloem

Oostwold

Praten en wandelen, de natuur in, ja dat sprak mij wel aan, lekker naar buiten.
Bij de eerste ontmoeting voelde ik dat het klikte en wilde er graag wat vaker met Jolanda op uit. Waar ik op zoek naar was, dat kon ik van tevoren niet eens goed uitleggen, ik zat gewoon niet lekker in mijn vel.
Gaandeweg kwamen er wel dingen naar voren om die dag de focus op te leggen.
In het begin vond ik het best wel lastig. Ik zat zo in mijn hoofd, dus bij elke stap die ik zette dacht ik na over wat dat zou betekenen, wat voor analyse Jolanda daar uit zou halen. Maar langzamerhand kon ik dat loslaten; ik liep er voor mijzelf, kon meer ontspannen. Ik vond het soms moeilijk om te zeggen wat ik dacht en had het dan al een poosje in gedachten en dan vroeg Jolanda naar precies dát wat ik dacht. Ze voelde dat zo goed aan.

De wandelingen die wij samen hadden, waren erg bijzonder. De spiegeling van de natuur aan mijn dagelijks leven, mijn gevoelens, waren soms erg intens. Ik heb gehuild, omdat het zo verkeerd voelde een bepaalde kant op te lopen, ik zag de ´foutjes´ in de natuur die stonden voor ook altijd het negatieve in mezelf zien en ik zag regendruppels als parels voor alle mooie dingen die ik in mijn werk had beleefd. Nooit zal ik de eekhoorn vergeten lopend over de takken van de bomen, net als ik op dat moment, zoekend naar zijn weg.
Ik had nooit verwacht dat de natuur zoveel kon zeggen, je zoveel kon laten voelen, maar wat was het, ondanks dat het soms ook erg confronterend was, enorm fijn. Nu nog loop ik geregeld door het bos alleen maar te horen, ruiken of voelen.

Ik heb geleerd niet alles te nemen zoals het is, meer mijn eigen keuzes te maken en te kiezen wat goed voelt. Natuurlijk blijft dit best wel moeilijk, maar ik merk dat ik voor gelukkiger situaties heb gezorgd, door voor mezelf te kiezen of bijv. voet bij stuk te houden.

Bij Jolanda kun je jezelf zijn, je mag huilen, je mag lachen of misschien juist wel boos zijn. Ze veroordeelt niet en laat je reflecteren op je gevoelens. Je kunt fijn met haar praten en ook stiltes mogen er zijn. Ze voelt alles haarfijn aan, weet met een luisterend oor en de natuur als hulpmiddel je uit je hoofd en in je gevoelens te plaatsen, waardoor je open en eerlijk naar jezelf kunt zijn.

Gjilke Bruinsma

Bakkeveen

Het is prettig om op deze wijze, in de natuur, te werken aan jezelf. De gesprekken met Jolanda zijn ongedwongen en tegelijk met een prettige diepgang en opbouw.

Jessica Huberts

Heerenveen

Jolanda belde ik in een periode dat ik op z’n best in rondjes liep en op z’n slechtst volkomen was vastgelopen. Recht vooruit wilde ik weer.
Met kleine stapjes begeleidde Jolanda me naar dat pad. Empathisch maar de moeilijke vragen niet schuwend, werd de balans tussen ratio en gevoel weer hersteld.
De natuur biedt prachtige metaforen en mogelijkheden om letterlijk en figuurlijk even stil te staan.
De babystapjes werden sprongen en inmiddels durf ik ook de minder gebaande paadjes te bewandelen.
Bedankt voor je oor en schouder, je inzicht en je doortastendheid. Ik gun iedereen deze weg!
Kim Meijer

Zuidhorn

Hoe je jezelf beweegt
Door de lagen heen
Van wie je bent
Zo vrij maar toch bewust
Hoe wijsheid
In je woorden klinkt
En je in het zijn
Steeds meer uitblinkt
Hoe je balans vind
En soms zelfs creëert
Hoe je kennis deelt
En er ook zelf van leert
Het geeft me ruimte
Om óók mezelf te zijn
Om net als jij
Te groeien voorbij de pijn
Ademruimte
Geestverruimend
In woorden en wandelen vrij
De mooiste gesprekken
Laten ruimte
Aan jou
Én mij
Diana Hofman

Grijpskerk

1 Waar stond je voordat je bij Jolanda kwam? Waar had je behoefte aan?
Voordat ik bij Jolanda kwam was ik op het punt gekomen dat het tijd werd om een aantal zaken uit het verleden nader te onderzoeken en te verwerken. Mijn behoefte lag er vooral in om actief (wandelend) geholpen te worden bij die vraagstukken door een gelijkgestemde die aanvoelt wat er op dat moment nodig is. 
2 Waarom koos je voor Jolanda?
Ik volgde Begaafd in Balans al een tijdje via Instagram en iedere keer werd ik weer getriggerd door de wandelcoaching, dit leek mij een prettige manier om gecoacht te worden, een manier die bij mij past.
3 Wat heeft Jolanda voor je gedaan?
Jolanda heeft mij door stiltes, de juiste vragen op het juiste moment inzichten gegeven in de breedste zin van het woord. Inzichten in hoe ik in het leven sta, maar ook in het gedrag van de belangrijkste mensen in mijn leven en wat dat met mij doet en in het verleden met mij heeft gedaan. Het hielp mij bij het accepteren en verklaart huidige, eigen gedragspatronen. Die bewustwording helpt mij om vervolgstappen te zetten. 
4 Wat vond je zo fijn aan de samenwerking?
De beschouwende en oordeelloze coachhouding. Jolanda voelt aan en begrijpt wat je nodig hebt als HSP’er en HB’er. Ze geeft niet de antwoorden, maar weet wel de juiste vragen te stellen aan de hand van de metaforen uit de natuur zodat je het antwoord of een aanwijzing vindt die je op dat moment nodig hebt.
5 Wat heeft het je opgeleverd? En wat is daar het resultaat van?
Het heeft me inzichten opgeleverd in mijn eigen gedachten- en gevoelswereld, hoe mijn gedachtestroom loopt en hoe ik de dingen doorvoel (of juist niet). Het resultaat is dat ik milder naar mezelf ben gaan kijken en mijn innerlijke criticus wat meer het zwijgen opleg. Dat ik bewuster mijn emoties doorvoel op het moment dat ze er zijn en duidelijker uitspreek naar de buitenwereld wat ik nodig heb. 
6 Had je van tevoren nog twijfels of bezwaren om met Jolanda aan de slag te gaan? En hoe ervaar je dat nu achteraf?
Eigenlijk had ik geen twijfels, het voelde bij voorbaat al goed. Het kennismakingsgesprek was heel prettig en bracht de nodige reuring in mijn binnenwereld waardoor ik wist dat ik op de goede plek was. 
7 Zijn er nog andere bijzonderheden die je wilt noemen?
Jolanda heeft mij in dit korte coachtraject meer inzichten laten ervaren en tot ontwikkeling aangezet dan de psycholoog waarmee ik in het verleden meerdere gesprekken heb gevoerd. Bij Jolanda voelde ik me gezien en dat heb ik als heel erg prettig ervaren. 
J.M. uit H.

Na lang wikken en wegen heb ik me aangemeld bij Jolanda, omdat ik door mijn dochter op het pad van hoogbegaafdheid ben gekomen. Ik herkende mezelf al enorm in de kenmerken van hsp en nu ontdekte ik bij mezelf ook kenmerken van hb. Ik had behoefte om te sparren met iemand die dit proces ook heeft doorgemaakt en die mij handvatten en bevestiging kon geven. Mijn doel was om meer innerlijke rust te ervaren, de lat minder hoog te leggen en mijn emoties en gevoelens te leren erkennen en accepteren.
Ik heb Jolanda eerst een tijdje via Instagram gevolgd en had het gevoel dat ik met deze zoektocht bij haar aan het juiste adres was. Mijn aanmelding vond ik erg spannend, want ondanks dat ik veel herken in de theorieën rondom hb, twijfel ik enorm.
Wat ik fijn vond aan de gesprekken met Jolanda is dat ze niet (ver)oordeelt, ze stelt vragen, zet je aan het nadenken en samen gebruik je voorbeelden uit de natuur als metaforen. Dat maakt de sfeer ontspannen, zo kom je sneller tot de kern en het beklijft daardoor ook beter.
Ze begreep goed waar ik mee worstel ten aanzien van het (school)proces van mijn dochter en daarmee ook van mijzelf als ouder die ineens twijfelt of ze wellicht ook hb is. Op dat laatste heb ik nog geen pasklaar antwoord, maar de eerste ontdekkende stapjes in dit proces zijn gezet!
K.v.d.G. uit H.

Ik dacht dat ik het zelf wel kon.

Ik dacht dat ik wel goed bezig was en dat ik alles (en vooral) mijzelf wel “onder controle” had. Mijn hb-zijn en hooggevoelig zijn had ik voor het gemak daar maar even bij genegeerd. Mijn gevoel uitgeschakeld, want dat gaf minder “gedoe” en ruis.

Totdat er een punt kwam waarop ik mij ineens besefte dat ik mij in een werksituatie bevond waar ik toch eigenlijk best wel heel erg ongelukkig was. Dus “dat moet anders”, besloot ik toen. Vooral eerst met het hoofd, want “uitpuzzelen en analyseren” dat kon ik wel. Langzaam begon het voelen zich ook op te dringen. Maar ook dat kon ik zelf wel leren… toch?

Ik kwam in contact met Jolanda, zonder coachingsvraag. Het eerste gesprek gaf mij al duidelijkheid dat Jolanda mij kon helpen met het meest lastige onderdeel: voelen. Ik denk niet dat ik bij een standaard coach met deze vraag ver zou zijn gekomen. Maar Jolanda schepte vertrouwen door vertrouwen uit te stralen. Dit komt goed. Heb ik getwijfeld in de start van het traject? Ja. Omdat ik écht niet wist wàt we gingen doen en of ik wel doelgericht genoeg bezig was en of ze mijn complexiteit wel kon doorgronden om tot de kern te kunnen komen. Ik bedoel: ik wist zelfs de kern van mijn eigen vraag niet eens.

Maar niets bleek minder waar. Met vaste hand gidste ze mij door het bos, waar ik de bomen niet zag, letterlijk én figuurlijk. Elke sessie was anders, maar raakte, zonder uitzondering, de kern. Ik leerde dat mijn hooggevoeligheid, en mijn wir-war van emoties en pijn geen “ruis” waren, maar mijn kompas. Dat ze niet “eng” waren, maar er gewoon waren. Dat als je er geen oordeel over hebt, dit de pijn verzacht en ze een boodschap hebben. Ik leerde mijzelf beter kennen, mijn waarden en mijn wensen.

Nu mét mijn hb-zijn, mét mijn authentieke zelf zijn, en met het vertrouwen dat ik op de goede weg ben, met mijn intuïtie en lijf als kompas, heb ik vertrouwen in de toekomst.

De sessies met Jolanda zelf uitleggen? Onmogelijk. Ik noem het magie. Je onderbewustzijn bepaald je traject en je vraag voor de dag. Jolanda observeert en gidst en “is” er. Maar dat ze elke sessie de juiste en veilige setting weet te creëren voor jouw traject en groei. Dat staat vast.

We sloten de laatste sessie af met het terugkoppelen naar mijn coachingsvraag: Ik zei “die had ik niet”. Waarop Jolanda zei: “Je had een hele duidelijke”. Is die vraag beantwoordt? “Ja, plus nog heel veel meer, wat ik zonder haar hulp nooit zelf had kunnen ontdekken”.

Dankjewel Jolanda. Je bent een topper!

E.D. uit A.

Ik kijk terug op de afgelopen tijd als een enorme bewustwording en een belangrijk leerproces. Ik kan nu beter omgaan met keuzes maken en trek me een stukje minder aan van wat iemand vindt van mij.
Bedankt Jolanda!
G.B. uit B.

Wat een leuk mens is Jolanda! Ik voelde meteen een klik.

J.V. uit N.

Dankjewel Jolanda! Ik heb zoveel van jou mogen leren. En inderdaad, geen woord teveel gezegd: Het beklijft!

E.D. uit A

Jolanda voelt veel dingen aan en speelt daarop in.

J.V. uit N.

Ik heb leiding nodig bij mijn burn-out en waar ik vaak mensen wantrouw, had ik meteen vertrouwen in jou en je hulp.

P.F. uit S.

Ik wil je bedanken voor je hulp, je rust, je enthousiasme, je uitleg, je ‘spiegel’ en de doorbraken.

S.T. uit W.

Jouw coaching heeft echt veel doen veranderen in mijn kijk op mezelf en mijn leven. Dat had ik van te voren niet durven denken. Ik ben je dankbaar voor de inzichten die je me hebt gegeven en dat je me geholpen hebt op het juiste spoor te komen.

M.S. uit Z.